ပဲႏို႔ရည္ ပဲျပားျပဳလုပ္နည္း.....

ပဲပုပ္ကို အသုံးျပဳၿပီးေတာ့ ပဲႏို႔ရည္ႏွင့္ ပဲျပားျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။ ေဈးကြက္မွာ ေတြ႕ေနရတဲ့ ပဲႏို႔ရည္ေတြ ပဲျပားေတြရွိေပမယ့္ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္တဲ့အရာေလာက္ေတာ့ သန္႔ရွင္းသပ္ရပ္မႈ႕၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈ႕အတြက္ အာမခံခ်က္ေပးႏိုင္ရဲ႕လား စဥ္းစားရပါမယ္။ အိမ္ရွင္မမ်ား သိတဲ့ အတိုင္း ပဲျပား၊ မုန္႔ဖတ္ စတာေတြမွာ တာရွည္ခံေအာင္ ေဖာ္မလင္သုံးထားတာေတြ ေတြ႕ရတဲ့အတြက္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲ ေရးဦးစီးဌာန (FDA) ကလည္းေရွာင္တခင္ ဝင္ေရာက္စစ္ေဆးမႈ႕ ေတြရွိေနတာကိုလည္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ပဲႏို႔ရည္နဲ႔ ပဲျပားဟာဆိုရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီး လူႀကီး လူငယ္မေ႐ြး ႀကိဳက္ႏွစ္ သက္တဲ့ အစားအစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ဆိုေတာ့....က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီး သန္႔ရွင့္လတ္ဆတ္တဲ့ ပဲႏို႔ႏို႔ရည္နဲ႔ ပဲျပားကို ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္စားသုံးမယ္ဆို ပိုမေကာင္းဘူးလား။
ပဲႏို႔ရည္ ျပဳလုပ္နည္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
- ပဲပုပ္စိမ္ရန္ဇလုံႀကီး (၂ )လုံး
- ႀကိတ္စက္
- အရည္ခံရန္ ဇလုံလတ္(၁)လုံး
- ပုဝါပါး/ ပိတ္စိမ္းပါး ( ၂)ခု
- ပဲႏို႔ရည္ထည့္ရန္ ပုလင္း+ အဖုံး
- ပဲႏို႔ပုလင္းမ်ားပိုးသန္႔ရန္ ဒယ္အိုးႀကီး (၁)လုံး
- ပဲႏို႔ရည္ႀကိဳရန္ ဒန္အိုး (၁)လုံး (၁၀ လီတာဆန္႔)
- ပုလင္းမ်ား အဖုံးပိတ္ရန္ ပိတ္စက္
- Shrink plastic (ပုလင္းအဖုံးႏွင့္အညီထည့္ရန္)
- အပူခံကေတာ့
- ပဲႏို႔ရည္ႀကိဳရန္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း (၁) ေခ်ာင္း
- ဇေကာ (၁)ခ်ပ္
- ပဲပုပ္ေစ့ (၁) ျပည္
- ဆြမ္းေမႊး႐ြက္
- ေရသန္႔ (၅)လီတာ
ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
၁။ ပဲပုပ္ေစ့မ်ားကို သန္႔စင္ေစရန္ စေကာတြင္ထည့္၍ ပိုးကိုက္မ်ား သဲ၊ ခဲမ်ားမပါေစရန္ ေ႐ြးခ်ယ္သန္႔စင္ ပါ။
၂။ သန္႔စင္ၿပီးပဲပုပ္ေစ့မ်ားကို ေရေဆး၍ ေရ (၄) ဆ မွ (၆)ဆထည့္၍ တစ္ညအိပ္ေရစိမ္ပါ။
၃။ ေရစိမ္ထားေသာ ပဲပုပ္မ်ားကို အခြံခြၽတ္ပါ။
၄။ အခြံခြၽတ္ၿပီးပဲပုပ္မ်ားကိုေရ (၂) ဆေရာ၍ႀကိတ္ပါ။ ႀကိတ္စက္တြင္ အႏွစ္ႏူးလာသည္အထိ ႀကိတ္ပါ။
၅။ ႀကိတ္ၿပီးပဲပုပ္ဖတ္မ်ားကို ပိတ္ပါးစျဖင့္စစ္ယူပါ။ လိုအပ္ပါက ေရ (၁)ဆ ထပ္မံထည့္၍ စစ္ပါ။
၆။ အရည္မ်ားကို အိုးသန္႔သန္႔တြင္ထည့္၍ (၈၀ - ၈၂) ဒီဂရီစင္ဒီဂရိတ္အထိ အပူေပးပါ။ (၂၀) မိနစ္ခန္႔ အပူေပးပါ။ ခ်ခါနီးတြင္ ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ထည့္ပါ။
၇။ အပူေပးထားသည့္အရည္မ်ားကို ပိုးသန္႔စင္ၿပီးေသာ ပုလင္းတြင္ထည့္၍ အဖုံးဖုံးပါ။
၈။ အဖုံးကို Shrink plastic ျဖင့္အုပ္၍အပူေပးပါ။
၉။ ေသာက္သုံးရန္အသင့္ျဖစ္ေသာ ပဲႏို႔ကိုရရွိပါမည္။
✲ ၎ပဲႏို႔ရည္ကို ေရခဲေသတၱာတြင္ ထည့္ထားပါက (၄) ရက္အထိ အထားခံပါသည္။
ပဲျပားျပဳလုပ္နည္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ပဲႏို႔ရည္ (၂) လီတာ
၂။ ပုံစံခြက္
၃။ ပိတ္ပါးစ
၄။ ကယ္ဆီယမ္ဆာလဖိတ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (10)g (သို႔) မဂၢနီဆီယမ္ကလို႐ိုက္ လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (5) g
ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
၁။ ပဲႏို႔ရည္ကိုအပူေပးပါ။ ဆူပြက္ၿပီးေနာက္ အပူခ်ိန္ကို (၇၀ - ၈၀) ဒီဂရီစင္ဒီဂရိတ္အထိ ေရာက္ေအာင္ ျပန္ထားပါ။
၂။ ကယ္ဆီယမ္ဆာလဖိတ္ (သို႔) မဂၢနီဆီယမ္ကလို႐ိုက္ကို ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ေဖ်ာ္ပါ။
၃။ ပဲႏို႔ရည္ထဲသို႔ ေဖ်ာ္ၿပီးေဆးရည္ထည့္ပါ။ ေျဖးေျဖးေမႊေပးပါ။ အဖတ္ဖတ္မ်ားက်လာပါမည္။
(၁၅ -၂၅) မိနစ္ထိ ေမႊေပးပါ။
၄။ အဖတ္မ်ားက်လာေသာ ပဲႏို႔ရည္ကို ပုံစံခြက္တြင္ ပိတ္ပါးစခံ၍ ေလာင္းထည့္ပါ။
၅။ အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုျဖင့္ ဖိထားပါ။ (၂၀-၃၀) မိနစ္ ၾကာေသာအခါ အေလးကိုဖယ္ေပးပါက ပုံစံခြက္တြင္ ပဲျပားအတုံးေလးကိုမ်ား ရရွိမည္ျဖစ္ပါသည္။
၆။ ပဲျပားတုံးမ်ားကို ေရေအးေအးျဖင့္ထည့္၍ ေရခဲေသတၱာတြင္သိုေလွာင္ထားပါ။ ေရခဲေသတၱာတြင္ သိုေလွာင္ထားစဥ္အတြင္း ေန႔စဥ္ ေရေအးလဲေပးပါ။
Thet Thet Nwe 

Comments