သီးနွံမ်ားအထြက္နွုန္း တုိးတက္ေရးအတြက္ ဓာတ္ေၿမၿသဇာနွင္႔ သဘာ၀ေၿမၿသဇာအၿပင္ ဇီ၀ေၿမၿသဇာမ်ား က်ယ္ၿပန္႔စြာ သံုးစြဲနုိင္ရန္ ရည္ရြယ္ၿပီး အီးအမ္ (အက်ိိဳးၿပဳ အဏုဇီ၀) အသံုးၿပဳ ေၿမၿသဇာၿပဳလုပ္နည္း မ်ားအား ေဖာ္ၿပေပး လုိက္ပါသည္။ ပထမဦးစြာ အသင့္သံုး အီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္စပ္ရပါမည္။ ရက္ၾကာလွ်င္ အာနိသင္မျပေတာ့ေပ။ ထို႕ေၾကာင့္ အသံုးျပဳကာနီးမွသာ အသင့္သံုးအီးအမ္ကိုေဖ်ာ္စပ္ရပါမည္။အသင့္သံုးအီးအမ္ေဖ်ာ္စပ္နည္း

(၁) ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားကို အထက္ပါ အခ်ိဳးအတိုင္းေရာစပ္ၿပီး သမေအာင္လႈပ္ပါ။
(၂) ၿပီးလွ်င္ ေလလံုေအာင္ပိတ္ပါ။ ေန႔စဥ္ နံနက္တုိင္း အဖံုးဖြင္႔၍ ဓါတ္ေငြ႔မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ပါ။ (ေအး၍ေမွာင္ၿပီးေျခာက္ေသြ႕ေသာေနရာတြင္ ထားပါ)
(၃) ေရာစပ္ၿပီး ၃ ရက္ခန္႕အၾကာ မူလအမဲေရာင္မွ အဝါေရာင္သို႕ ေျပာင္းလာ၏။ ထိုအခါ စတင္အသံုးျပဳ ႏိုင္ၿပီျဖစ္သည္။ေဖ်ာ္စပ္ၿပီး (၇) ရက္မွ (၁၀) ရက္အတြင္း အကုန္သံုးပစ္ရမည္။ ရက္ေက်ာ္ပါက အ၀ါေရာင္မွ အမည္းေရာင္ေၿပာင္းၿပီး အနံ႔လည္း မေကာင္းေတာ႔ေပ။ ထိုအေၿခအေနေရာက္ပါက အာနိသင္ၿပယ္ၿပီဟု မွတ္ပါ။
မွတ္ခ်က္။ ေဖ်ာ္စပ္ရာတြင္ အသံုးၿပဳပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားအီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ျပင္း(စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း) ၊ တင္လဲရည္ /သကာရည္(စတီးဇြန္း ၄ ဇြန္း)၊ ေရ(ေရလီတာပုလင္း၏ပုခံုးဝက္)အခ်ိဳးအစား- ( ၁: ၄: ၉၅ ) ဆၿပဳလုပ္နည္း
သည္႔ ဘူးခြံ႔သည္ ဓါတ္ဆီ၊ ဒီဇယ္၊ စားသံုးဆီစသည္႔ ဆီပါေသာ ဘူးမ်ားအား အသံုးမၿပဳရပါ။
(၁) အီးအမ္ဘိုကာရွီျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
(၂) သီးႏွံစြန္႕ပစ္ပစၥည္း( ဥပမာ-ေကာက္ရိုး၊ ေဗဒါ)သို႔မဟုတ္ ျမက္ေျခာက္ႏွင့္ႏြားေခ်းတို႕ကို စုေဆာင္းပါ။
(၃) စည္ပိုင္းျပတ္ထဲသို႕ ေရဂါလံ ၂၀ ထည့္ပါ။ ထိုအထဲသို႕ အသင့္သံုးအီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ႏို႕ဆီ ၃ ခြက္ ႏွင့္ တင္လဲရည္ ၃ ခြက္ေရာစပ္ၿပီး သမေအာင္တုတ္ျဖင့္ေမႊေပးပါ။ (ႏို႕ဆီ ၃ ခြက္ = ၁ လီတာ)
(၄) သစ္သားငုတ္မ်ားသံုး၍ ေျမေဆြးပံုေနရာကို သတ္မွတ္ပါ။ ေျမေဆြးပံုအႀကီးအေသးသည္ အသံုးျပဳမည့္ သီးႏွံ သို႕မဟုတ္ ျမက္ေျခာက္ပမာဏေပၚ မူတည္ပါသည္။ သို႕ေသာ္ ဘိုကာရွီတစ္ပံုသည္ အလ်ား ၆ေပ၊ အနံ ၄ ေပ၊ အျမင့္ ၃ ေပထက္မပိုသင့္ပါ။
(၅) လ်ာထားသတ္မွတ္ထားေသာေနရာတြင္ စြန္႕ပစ္ပစၥည္းမ်ားကို ပထမအလႊာအျဖစ္ ျဖန္႕ခင္းၿပီး သိပ္သည္း တင္းၾကပ္ေနေစရန္ ေျချဖင့္ဖိနင္း၍ ၆ လက္မထုရသည္အထိျပဳလုပ္ပါ။
(၆) ထိုအလႊာေပၚသို႕ အီးအမ္ ၃ ဂါလံပက္ျဖန္းေပးပါ။
(၇) ႏြားေခ်း ၈ ျပည္ထပ္၍ျဖဴးပါ။
(၈) ေျမေဆြးပံုအျမင့္ ၃ ေပေရာက္သည္အထိ အဆင့္(၅)၊ (၆)၊ (၇) တြင္ေဖာ္ျပထားသည့္အတိုင္း တစ္လႊာ ၿပီးတစ္လႊာဆင့္တင္သြားပါ။
(၉) ေျမေဆြးပံုပူေႏြးေစရန္ႏွင့္ ေလတိုက္၍ေျခာက္ေသြ႕မႈမျဖစ္ေစရန္ အေပၚမွပလတ္စတစ္ဖံုးထားေပးရသည္။
(၁၀) (၇-၁၀) ရက္ခန္႕အၾကာ အစိုဓါတ္ အနည္းအမ်ားကို စီစစ္ပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေနက ေရဖ်န္းေပးပါ။ ေျမေဆြး ပံု အၿမဲစိုစြတ္ေနေစရန္ ဂရုျပဳေပးပါ။ မေျခာက္လြန္းေစရ။ မစိုလြန္းေစရေပ။
(၁၁) ၁-၂ ပတ္ခန္႕အၾကာ (တစ္ဝက္တစ္ပ်က္ ေဆြးေျမ႕ေနသည့္တိုင္) စတင္သံုးစြဲႏိုင္ပါသည္။
ဘိုကာရွီ ကို ေနာက္ဆံုးထြန္ေရးႏွင့္အတူ ၾကဲပက္ေကြ်းရသည္။ တစ္ဧကအတြက္ ဘိုကာရွီ (၂-၅) တန္ (၈ မွ ၂၀ပံု) လိုအပ္သည္။ႏွစ္ရွည္ပင္မ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ ပန္းပင္မ်ားအတြက္ ဘိုကာရွီကို အစိုဓါတ္ အလံုအေလာက္ရွိစဥ္ အပင္ေျခ၌ထည့္သြင္းေပးရသည္။
(၃) စည္ပိုင္းျပတ္ထဲသို႕ ေရဂါလံ ၂၀ ထည့္ပါ။ ထိုအထဲသို႕ အသင့္သံုးအီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ႏို႕ဆီ ၃ ခြက္ ႏွင့္ တင္လဲရည္ ၃ ခြက္ေရာစပ္ၿပီး သမေအာင္တုတ္ျဖင့္ေမႊေပးပါ။ (ႏို႕ဆီ ၃ ခြက္ = ၁ လီတာ)
(၄) သစ္သားငုတ္မ်ားသံုး၍ ေျမေဆြးပံုေနရာကို သတ္မွတ္ပါ။ ေျမေဆြးပံုအႀကီးအေသးသည္ အသံုးျပဳမည့္ သီးႏွံ သို႕မဟုတ္ ျမက္ေျခာက္ပမာဏေပၚ မူတည္ပါသည္။ သို႕ေသာ္ ဘိုကာရွီတစ္ပံုသည္ အလ်ား ၆ေပ၊ အနံ ၄ ေပ၊ အျမင့္ ၃ ေပထက္မပိုသင့္ပါ။
(၅) လ်ာထားသတ္မွတ္ထားေသာေနရာတြင္ စြန္႕ပစ္ပစၥည္းမ်ားကို ပထမအလႊာအျဖစ္ ျဖန္႕ခင္းၿပီး သိပ္သည္း တင္းၾကပ္ေနေစရန္ ေျချဖင့္ဖိနင္း၍ ၆ လက္မထုရသည္အထိျပဳလုပ္ပါ။
(၆) ထိုအလႊာေပၚသို႕ အီးအမ္ ၃ ဂါလံပက္ျဖန္းေပးပါ။
(၇) ႏြားေခ်း ၈ ျပည္ထပ္၍ျဖဴးပါ။
(၈) ေျမေဆြးပံုအျမင့္ ၃ ေပေရာက္သည္အထိ အဆင့္(၅)၊ (၆)၊ (၇) တြင္ေဖာ္ျပထားသည့္အတိုင္း တစ္လႊာ ၿပီးတစ္လႊာဆင့္တင္သြားပါ။
(၉) ေျမေဆြးပံုပူေႏြးေစရန္ႏွင့္ ေလတိုက္၍ေျခာက္ေသြ႕မႈမျဖစ္ေစရန္ အေပၚမွပလတ္စတစ္ဖံုးထားေပးရသည္။
(၁၀) (၇-၁၀) ရက္ခန္႕အၾကာ အစိုဓါတ္ အနည္းအမ်ားကို စီစစ္ပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေနက ေရဖ်န္းေပးပါ။ ေျမေဆြး ပံု အၿမဲစိုစြတ္ေနေစရန္ ဂရုျပဳေပးပါ။ မေျခာက္လြန္းေစရ။ မစိုလြန္းေစရေပ။
(၁၁) ၁-၂ ပတ္ခန္႕အၾကာ (တစ္ဝက္တစ္ပ်က္ ေဆြးေျမ႕ေနသည့္တိုင္) စတင္သံုးစြဲႏိုင္ပါသည္။
ဘိုကာရွီ ကို ေနာက္ဆံုးထြန္ေရးႏွင့္အတူ ၾကဲပက္ေကြ်းရသည္။ တစ္ဧကအတြက္ ဘိုကာရွီ (၂-၅) တန္ (၈ မွ ၂၀ပံု) လိုအပ္သည္။ႏွစ္ရွည္ပင္မ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ ပန္းပင္မ်ားအတြက္ ဘိုကာရွီကို အစိုဓါတ္ အလံုအေလာက္ရွိစဥ္ အပင္ေျခ၌ထည့္သြင္းေပးရသည္။
(၂) စူပါအီးအမ္ဘိုကာရွီ ေျမေဆြးျပဳလုပ္ပံုအဆင္႔ဆင္႔
- စပါးခြံ / စပါးခြ႔ြံမီးေသြး/ စက္ဖြဲၿပာ
- ႏြားေခ်း/ က်ြဲေခ်း/ ၾကက္ေခ်း/ ဆိတ္ေခ်း/ ၿမင္းေခ်း/ ၀က္ေခ်း
- ဖြဲနု
- အသင္႔သံုး အီးအမ္ ေဖ်ာ္ရည္
- သကာရည္/ တင္လဲရည္
- ေလလံုေသာအိတ္
ၿပဳလုပ္နည္း
(၁) စပါးခြ႔ြံ၊ ႏြားေခ်း နွင္႔ ဖြဲႏု (၂-ဆ၊ ၂-ဆ၊ ၁-ဆ) တို႕ကိုေရာစပ္၍ပံုပါ။
(၂) အပံုေပၚသို႕ အသင့္သံုးအီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ဖ်န္း၍ သမေအာင္ေမြႊပါ။ အစိုဓါတ္မမ်ားလြန္း၊ မနည္းလြန္း ေစရ။ လက္ျဖင့္ဆုပ္ၾကည့္ပါက လက္ၾကားမွေရမထြက္ေစရ။ လက္ျဖန္႕လိုက္ပါကအလံုး မပ်က္ေစရ။
(၃) ေရာစပ္ၿပီးပစၥည္းမ်ားကို ေလလံုအိတ္အတြင္းထည့္၍ ခ်ည္ေႏွာင္ၿပီး ေအး၍ေျခာက္ေသြ႕ေသာအရိပ္ထဲ တြင္ထားပါ။
(၄) ခ်ိဳသင္းသင္းအနံ႕ရရွိလာပါက ေႏြရာသီတြင္ (၃)ရက္၊ ေဆာင္းရာသီတြင္ (၁၀) ရက္ၾကာလွ်င္ ေျမ ေဆြးအျဖစ္ စတင္အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ ၾကာရွည္သိုေလွာင္လိုပါက ေနရိပ္တြင္ အေျခာက္ခံၿပီး အိတ္ထဲ သို႕ ျပန္လည္ ထည္႔သြင္း၍ (၆)လခန္႕အထိ သုိေလွာင္ ထားႏိုင္သည္။ တစ္ဧကအတြက္ အနည္းဆံုး ၁ တင္းခြဲ၀င္ ပီနန္အိတ္ ၂၀ အသံုးျပဳရမည္။
(၂) အပံုေပၚသို႕ အသင့္သံုးအီးအမ္ေဖ်ာ္ရည္ဖ်န္း၍ သမေအာင္ေမြႊပါ။ အစိုဓါတ္မမ်ားလြန္း၊ မနည္းလြန္း ေစရ။ လက္ျဖင့္ဆုပ္ၾကည့္ပါက လက္ၾကားမွေရမထြက္ေစရ။ လက္ျဖန္႕လိုက္ပါကအလံုး မပ်က္ေစရ။
(၃) ေရာစပ္ၿပီးပစၥည္းမ်ားကို ေလလံုအိတ္အတြင္းထည့္၍ ခ်ည္ေႏွာင္ၿပီး ေအး၍ေျခာက္ေသြ႕ေသာအရိပ္ထဲ တြင္ထားပါ။
(၄) ခ်ိဳသင္းသင္းအနံ႕ရရွိလာပါက ေႏြရာသီတြင္ (၃)ရက္၊ ေဆာင္းရာသီတြင္ (၁၀) ရက္ၾကာလွ်င္ ေျမ ေဆြးအျဖစ္ စတင္အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ ၾကာရွည္သိုေလွာင္လိုပါက ေနရိပ္တြင္ အေျခာက္ခံၿပီး အိတ္ထဲ သို႕ ျပန္လည္ ထည္႔သြင္း၍ (၆)လခန္႕အထိ သုိေလွာင္ ထားႏိုင္သည္။ တစ္ဧကအတြက္ အနည္းဆံုး ၁ တင္းခြဲ၀င္ ပီနန္အိတ္ ၂၀ အသံုးျပဳရမည္။
Comments
Post a Comment