စည္ပိုင္းပုံ အုတ္ဖုတ္မီးဖို (Kiln) ျဖင့္ အုန္းခြံမီးေသြး ျပဳလုပ္ျခင္း coconut........

ေျပာထားတာကေတာ့ အဂၤလိပ္လိုဆိုေတာ့ နည္းနည္းႀကီးက်ယ္တာေပါ့။ ဒါေပမဲ့ တိုင္ကီျပတ္ တစ္လုံးပါပဲ။ ေလေပါက္ေလးေတြ ေဖာက္လိုက္ၿပီးေတာ့ ေလကို ထိန္းခ်ဳပ္ၿပီး မီးေသြးဖုတ္တာ ပါပဲ။ သိပ္ေတာ့ မထူးပါဘူး။ အဲ့ဒါနဲ႔ ထုတ္လုပ္တဲ့ မီးေသြးေတြက ဘာေတြရမွာလဲဆိုေတာ့ သန႔္ရွင္းၿပီး ျပာျဖဴထြက္မယ္၊ ေနာက္ၿပီးေတာ့ ေရေငြ႕ ပါဝင္မႈကလည္း (၅) ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ပဲ ရွိၿပီးေတာ့ အေကာင္းဆုံး အဆင့္ မီးေသြးကို ရမွာျဖစ္ပါတယ္။

စည္ပိုင္းပုံ အုတ္ဖုတ္မီးဖို (Kiln) လုပ္နည္းအဆင့္ 
(၁)။ ။ အရင္ဆုံး အျမင့္ (၃) ေပ၊ အခ်င္း (၂) ေပေလာက္ရွိတဲ့ စည္ပိုင္းတစ္ခု ယူလိုက္ ပါ။ ပိုက္လုံး ပုံ ၂ ဖက္လုံး အပြင့္ပါ။
အဆင့္ (၂)။ ။ အခ်င္း ၁၀ စင္တီမီတာနဲ႔ အရွည္ တစ္ေပေလာက္ရွိတဲ့ ပိုက္လုံးပါတဲ့ အဖုံးကို သက္သက္ျပင္ထားေပးရမွာျဖစ္ၿပီး အလြယ္တကူ ဖြင့္၊ ပိတ္လို႔ ရေအာင္ ျပင္ဆင္ထားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပိုက္လုံးက မီးခိုးထြက္ဖို႔ ေခါင္းတိုင္ သေဘာမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ ပိုက္ထိပ္မွာ ပိတ္ႏိုင္ ဖြင့္ႏိုင္တဲ့ အဖုံးကေလး ပါရပါမယ္ေနာ္
အဆင့္ (၃)။ ။ တိုင္ကီမွာ က်ားကြက္ပုံမ်ိဳးနဲ႔ အခ်င္း ၁၃ မီလီမီတာ ရွိတဲ့ အေပါက္ေတြ ေဖာက္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ တစ္တန္းကို (၄) ေပါက္နဲ႔ (၃) ေနရာမွာ ေဖာက္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ အေပါက္ေတြက အေပၚေအာက္ တစ္တန္းတည္း မဟုတ္ပဲနဲ႔ ဆႏြင္းမကင္းပုံစံနဲ႔ ေဖာက္ထားေပးရမွာဆိုေတာ့ အားလုံးေပါင္း အေပါက္က (၁၂) ေပါက္ ရွိရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပုံေလးလည္း ျပထားပါတယ္။
အေပၚမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ အဆင့္ေတြအတိုင္း လိုက္လုပ္လိုက္ရင္ေတာ့ အုန္းခြံေတြနဲ႔ မီးေသြး စၿပီး ဖုတ္လို႔ရပါၿပီ။ 
ကုန္ၾကမ္းမ်ားကို ျပင္ဆင္ျခင္းအုန္းခြံနဲ႔ မီးေသြးဖုတ္မယ္ဆိုေတာ့ အုန္းခြံေတြ ျပင္ထားရမွာေပါ့။ ေလေျခာက္ ေျခာက္႐ုံအဆင့္ ေလာက္ဆိုရင္ ရပါတယ္။ ေရပါဝင္မႈ က (၂၀) ရာႏႈန္းထက္ မေက်ာ္ရင္ ရပါၿပီ။ ဘာလို႔လဲ ဆိုရင္ မီးေသြးဖုတ္တဲ့ ျဖစ္စဥ္တစ္ခုလုံး ျမန္ေစ႐ုံသာမကပဲ ပတ္ဝန္းက်င္ကို အေႏွာက္အယွက္ ျဖစ္ေစ ႏိုင္တဲ့ မီးခိုးေတြ အမ်ားႀကီး မထြက္ေအာင္လို႔ပါ။ ေျမႀကီးေတြ သဲေတြ နဲ႔ အျခားအမႈိက္ေတြ ကင္းေအာင္ လုပ္ႏိုင္ေလေလ ကိုယ့္မီးေသြးက အရည္အေသြးေကာင္းေလေလ ျဖစ္မွာပါပဲ။ အ႐ြယ္အစားကေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးပါပဲ၊ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့ အ႐ြယ္အစားကို ထည့္လို႔ရေပမဲ့ အေသး ဆုံး အ႐ြယ္အစားကေတာ့ ၂.၅ စင္တီမီတာဆိုေတာ့ ၁ လက္မေလာက္ အ႐ြယ္အစားပဲ ျဖစ္ပါ တယ္။ ေကာင္းေကာင္းႀကီး စီထည့္ႏိုင္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၉၀ ကီလိုဂရမ္ ေလာက္အထိကို ထည့္ႏိုင္တာျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါက ေပါင္ ၂၀၀ ေလာက္အထိ အေလးခ်ိန္ရွိတာျဖစ္ပါတယ္။ 
ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္ 
ခုနည္းကလည္း ေလကို ထိန္းခ်ဳပ္တာကလြဲရင္ က်န္တဲ့ မီးေသြးဖုတ္တဲ့ နည္းေတြနဲ႔ အတူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ နည္းနည္းေလာက္ပဲ ကြာျခားပါတယ္။
အဆင့္ (၁)။ ။ မီးျပင္းဖိုထဲကို မီးေသြးဖုတ္မယ့္ အုန္းခြံေတြ ၄ ပုံ ပုံ တစ္ပုံေလာက္အထိ ရ ေအာင္စီထည့္ေပးပါ ေအာက္ဆုံးကေန စထည့္ပါ။ 
အဆင့္ (၂)။ ။ အလယ္မွာ အခ်င္း ၁၀ စင္တီမီတာ ေလာက္ရွိတဲ့ ဝါးလုံးကို ထည့္လိုက္ၿပီး ေတာ့မွ အုန္းခြံေတြကို စီထည့္ပါ။ အဲ့ဝါးလုံးကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အျပင္ကို ဆြဲထုတ္လိုက္ရင္ အလယ္မွာ ေလထြက္ဖို႔ မီးခိုးထြက္ဖို႔ ေနရာရသြားဖို႔ ရည္႐ြယ္တာျဖစ္ပါတယ္။
အဆင့္ (၃)။ ။ အေပါက္ကေလးေတြ ၁၂ ေပါက္ ေဖာက္ထားတဲ့အထဲက ေအာက္ဆုံးတန္းက လြဲရင္ က်န္တဲ့ အေပါက္ ၈ ေပါက္ကို ပိတ္ထားေပးပါ။
အဆင့္ (၄)။ ။ ေအာက္ကေန မီးထိုးေပးလို႔ရပါၿပီ။ ဂ႐ုစိုက္ရမွာက အုန္းခြံလိုမ်ိဳး မီးေတာက္ လြယ္တဲ့ ပစၥည္းေတြ မထည့္ဖို႔ပါပဲ
အဆင့္(၅)။ ။ ေအာက္ကို တျဖည္းျဖည္းေလ်ာ့သြားတဲ့ အုန္းခြံေတြထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ ျပည့္တဲ့ အထိ ျဖည့္ၿပီးရင္ေတာ့ ေခါင္းတိုင္ပါတဲ့ အဖုံးနဲ႔ ပိတ္ထားၿပီးေတာ့ ေခါင္းတိုင္အဖုံးကို ဖြင့္ထား ေပးပါ။
အဆင့္ (၆)။ ။ ေခါင္းတိုင္ကေန မီးခိုး ထြက္တာ ကုန္လုနီးပါး ျဖစ္ၿပီဆိုလွ်င္ မီးေသြးဖုတ္တာ ေအာက္ဆုံးအဆင့္က အဆင္ေျပသြားၿပီ။
အဆင့္(၇)။ ။ ေအာက္ဆုံးကေန ဖြင့္ထားတဲ့ အေပါက္ေလးေတြကို တစ္ခ်က္စစ္ေပးပါ။ မီးခဲပုံေလးေတြ ေတြ႕ေနရၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေအာက္ဆုံးအဆင့္က မီးေသြးေလးေတြ ျဖစ္ကုန္ၿပီလို႔ ၫြန္ျပေနတာျဖစ္ပါတယ္။
အဆင့္(၈)။ ။ အဲ့ဒါဆိုရင္ အဲ့ေအာက္ဆုံးတန္းက အေပါက္ (၄) ေပါက္ကို ပိတ္ၿပီးေတာ့ ဒုတိယတန္းက အေပါက္ (၄) ေပါက္ကိုဖြင့္ေပးပါ။ အဲ့လိုနည္းနဲ႔ အဆင့္လိုက္ မီးခဲေလးေတြ ရဲ မရဲ ကိုၾကည့္လိုက္၊ ရဲရင္ အေပါက္ကေလးေတြ ပိတ္လိုက္နဲ႔ အဆင့္လိုက္ လုပ္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။
အဆင့္(၉)။ ။ ေနာက္ဆုံး မီးခိုးေခါင္းတိုင္ကထြက္တဲ့ မီးခိုးေတြက အေရာင္ၾကည္ သြားတယ္ ဆိုရင္ ေလဝင္ေပါက္ေတြ အကုန္ကို ပိတ္လိုက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ မီးခိုးေခါင္းတိုင္က အေပါက္ ကေလးကိုပါ ပိတ္ေပးရမွာပါ။ ေလ လုံးဝမဝင္ေအာင္ ပိတ္ေပးပါ။ လိုအပ္ရင္ ႐ြံ႕သုံးၿပီးေတာ့ ေသခ်ာေအာင္ ပိတ္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
အဆင့္ (၁၀)။ ။ အထဲက မီးေတာက္က သူ႔ဘာသာၿငိမ္းသြားေအာင္ ေစာင့္ေပးပါ။ ပုံမွန္ၾကာ ခ်ိန္က ၁ နာရီခြဲေလာက္ ၾကာတာျဖစ္ပါတယ္။ ေလမရွိတဲ့အခါက်ေတာ့ မီးက သူ႔ဘာသာ ၿငိမ္းသြားပါလိမ့္မယ္။
အဆင့္ (၁၁)။ ။ ၈ နာရီ ကေန ၁၂ နာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ ေစာင့္ၿပီးရင္ ေအးသြားတဲ့အခါ ဖြင့္ၿပီးေတာ့ ေလာင္ေနေသးတာေတြရွိေနရင္ ျဖန႔္ၿပီး အေအးခံလိုက္ပါ။ အုန္းခြံမီးေသြးေလးေတြ ရၿပီျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလိုနည္းနဲ႔ မီးေသြးထုတ္လုပ္တာက အထြက္ေရာ အရည္အေသြးေရာ ပိုေကာင္းတာမို႔လို႔ ထုတ္လုပ္ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပုံမွန္က ထြက္လာတဲ့ အုန္းခြံ ၁၀၀ ဖုတ္ရင္ ၂၀ ပဲ ရတာကေန ခု ၃၄ ကေနၿပီးေတာ့ ၃၉ အထိ တိုးၿပီးထြက္လာႏိုင္တာက သုေတသနေတြက သက္ေသျဖစ္ပါ တယ္။ ဒီသုေတသနေတြကို သစ္ေတာထုတ္ကုန္နင့္ ထုတ္ကုန္မ်ားတိုးတက္ေရးအဖြဲ႕က ေကာက္ခံထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသုံးျပဳၿပီးေတာ့ တိုးတက္ၾကပါကုန္……။။Htunn Win Kyaw

Comments